top of page
Search

Jännittävästä ideasta uskaliaaseen toteutukseen: Lapin Paimenlomien tarina


Lapin matkailun vastuullinen kehittäminen on puheenaihe, joka on ollut tapetilla pitkään. Maailman globalisoituessa ja matkailun kehittyessä osaksi arkipäivää ovat matkailun negatiiviset sivuvaikutukset tulleet valitettavan selväksi myös Suomen Lapissa. Lapin matkailun vetovoima on erittäin positiivinen asia paikallisten elämälle - mutta samalla matkailun keskittyminen massamatkailukeskusten ympärille on aiheuttanut huolta. Lapin Paimenlomat on konsepti, joka vastaa tarpeeseen massamatkailukeskusten ulkopuolelle sijoittuvasta matkailusta, hitaan matkailun mahdollisuuksista sekä aidon ja vastuullisen matkailun vaihtoehdoista.


Avoimet miljööt ja aidot elämykset -hanke sai alkunsa alkuvuodesta 2020. Hankkeen tavoitteina oli mm. kylien elinvoimaisuuden kehittäminen, alkututotannon tietoisuuden lisääminen erityisesti nuorten keskuudessa, kylien omien maisemanhoidollisten valmiuksien parantaminen sekä vastuullisen kylämatkailun ideoiminen kylien omien resurssien ympärille. Hanke alkoi kartoittaa mahdollisia kylämatkailusta kiinnostuneita maatiloja ja kyläyhdistyksiä. Hankkeen puolesta järjestettiin lammaspaimenwebinaari kaikille aiheesta kiinnostuneille, ja lopulta päätettiin kehittää yhteistuumin mukaan valittujen toimijoiden kanssa Lapin Paimenlomat -konsepti.


Lapin Paimenlomat kehitettiin täysin palveluntuottajien ehdoilla ja heidän olemassaolevien resurssiensa ympärille. Mitään uutta ei fyysisesti rakennettu, sillä näissä kylissä on jo kaikki, mitä aito ja välitön matkailukonsepti kaipaa. Kuvankauniita maalaismaisemia, idyllisiä perinnerakennuksia, vieraanvaraiset isännät ja emännät sekä vastaanottavaiset kyläyhteisöt. Koko paketti on siis olemassa: pienistä kylistä puuttuu ainoastaan tarvittava asiantuntijuus ja tietotaito matkailukonseptin kehittämiseen, digitaalisen markkinointiin ja tuotteistamiseen. Tässä Avoimet miljööt ja aidot elämykset -hanke astui taas esiin, ja otti hoitaakseen uudenkarhean lomatuotteen markkinoinnin.


Ennen kaikkea haluamme tarjota mahdollisuuden rauhoittua ja hiljentyä hektisen arjen kiireistä, tutustua maaseudun elämään ja alkutuotantoon sekä täydellisiä vapauden kokemuksia & aitoja elämyksiä. Paimenloma on uudenlainen konsepti, joka ei rakennu massamatkailukeskusten palveluiden varaan, vaan mahdollistaa matkailun kehittämisen sellaisillakin alueilla, joilla valmiudet oman veto- ja pitovoimansa parantamiseen voivat olla vähäiset. Myös pandemian riepottelemassa maassa paimenloma on äärimmäisen turvallinen vaihtoehto elämysmatkailulle: paimenlomat varataan pääsääntöisesti yhdelle seurueelle kerrallaan, ja halutessasi voit viettää vaikka kokonaisen viikon törmäämättä toiseen ihmiseen.


Kesä 2021 oli Lapin Paimenlomien pilotointikesä, joka sisälsi ankaraa suunnittelua, palvelun kehittämistä, sosiaalisen median markkinointia sekä brändäystä. Kesän aikana paimenlomalla vieraili useita innokkaita paimenia, ja kokemukset olivat poikkeuksetta positiivisia. Avoimet miljööt ja aidot elämykset -hankkeen päättyessä loppuvuodesta 2021 Lapin Paimenlomat jatkaa kuitenkin itsenäisesti toimintaansa, emmekä malta odottaa mitä ensi kesä tuo tullessaan!43 views0 comments

Opmerkingen


bottom of page